Deterra®

DETERRA® 100% BIOBASERAD JACKA – UTE I BEGRÄNSAT ANTAL NU

Efter klimatmötet i Paris där världens oljeberoende stod i fokus bestämde vi på Tierra oss för att utveckla en jacka helt fri från fossila källor. Resultatet är Deterra® Jacket – en 100 % biobaserad jacka av material från bland annat ricinbönor, ull, majs, Tencel och corozonötter. Deterra® Jacket har redan tilldelats internationella utmärkelser och finns nu i begränsad upplaga hos Naturkompaniet och Globetrotter.

KÖP DIN DETERRA®

Jackorna finns att köpa på Naturkompaniet.se (Deterra® Shirt Jacket - dam) och Globetrotter.de (Deterra® Shirt Jacket - herr och dam, Deterra® Hood Jacket - dam).

Eller läs mer om varje jacka här på tierra.se: Webbshop ›› Deterra®

MER OM DETERRA®

Med serien Deterra® – som betyder ”från jorden” – vill vi på Tierra göra bästa möjliga funktionskläder utan att använda material från fossila källor. 

– Det är kul att jackan väckt så stor nyfikenhet och uppmärksamhet. Vi som personer på Tierra tänker mycket på hur klimatsmarta vi är och kan bli, och i vårt jobb har vi möjlighet att skapa produkter som hjälper människor att minska sin oljeanvändning, säger Erik Isaksson, ansvarig för produktutveckling på Tierra.

Utmaningarna har varit att hitta material som är fossilfria (såklart) och att skapa nya lösningar för funktioner som vi tar för givet i sådana här kläder, till exempel dragkedjor.

Så vad innehåller jackan? Yttertyget är vävt av EVO-garn som består av polyamid tillverkat av oljan från ricinbönor. Fodret är av ull från tyska får och trådarna av Tencel som utvinns från träråvara. Jackans knappar är tillverkade av corozonötter som kommer från taguapalmen. Huvan justeras med en vanlig knut istället för en stopper i plast och metall. Etiketten i nacken och snörena är gjorda av bomull. Genom att minska antalet olika komponenter i jackan minskade vi dessutom transporterna under produktionen.

Deterra® är symbolen för hur teknisk man kan göra en jacka idag om den ska vara 100 procent biobaserad. Vi kan så klart göra bättre fickor och smidigare stängning, vi kan göra lättare, hållbarare, vattentätare och billigare jackor, men då är de inte 100 procent biobaserade.

Jackan kommer säljas i begränsad upplaga i butiker i höst och vi vill framförallt använda den som en plattform för att prata om nya material och lösningar. Vi jobbar nu med att addera delar från Deterra i våra vanligaste stilar med större volymer vilket skulle innebära ett stort steg framåt i strävan efter att göra tekniska kläder som är hållbara både för oss användare och planeten.

UTMÄRKELSER

Deterra® Jacket tilldelas ISPO AWARD ECO ACHIEVEMENT APPAREL 2017/18.
Juryns uttalande: "Tierra uses only fossil free materials, avoiding components contamination. The anorak‘s timeless look has the potential to have a long lifetime with the consumer." Läs mer på ISPO.com

Deterra® Jacket tilldelas även SUSTAINABLE INNOVATIONS/OUTDOOR INDUSTRY AWARD 2017.
Juryns uttalande: "The fact that the Deterra Hood Anorak is a bio-based sustainable product, which is 100% free from fossil-based materials is important. Together with its excellent fit, great comfort and practical, large pockets, we feel it deserves to receive an award. And it is very stylish too." Läs mer på Outdoor-Show.com

Deterra® partner: PIER – garment manufacturing company.

Vid frågor, kontakta gärna vår marknads/kommunikationschef Malin Eurenius: malin.eurenius@tierra.se / 0735657097