Deterra®

Deterra®

DETERRA® – JACKAN SOM ÄR GJORD AV BÖNOR, TRÄ OCH NÖTTER

Vi älskar alla vår outdoorgarderob. Men vår västerländska livsstil innebär att vi är oljeberoende och vi måste börja tänka på hur vi kan minska vår oljeanvändning, även i vår bransch. Med serien Deterra® – som betyder ”från jorden” – ville vi på Tierra göra bästa möjliga funktionskläder utan att använda material från fossila källor. Resultatet blev en förstärkningsjacka 100 procent tillverkad i biobaserade material.

Tanken på en jacka helt från växtriket väcktes i samband med klimatmötet i Paris där stort fokus låg på vårt oljeberoende. Utmaningarna har varit att hitta material som är fossilfria (såklart) och att skapa nya lösningar för funktioner som vi tar för givet i sådana här kläder, till exempel dragkedjor.

Bönor, trä och nötter

Så vad innehåller jackan? Yttertyget liknar nylon i strukturen men istället för fossil olja är materialet gjort av olja från ricinbönor. Fodret är av ull från tyska får och trådarna av tencel som utvinns från träråvara. Jackans knappar är tillverkade av corozonötter som kommer från taguapalmen. Etiketten i nacken och snörena är gjorda av bomull. Genom att minska antalet olika komponenter i jackan minskade vi dessutom transporterna under produktionen.

Deterra® är symbolen för hur teknisk man kan göra en jacka idag om den ska vara 100 procent biobaserad. Vi kan så klart göra bättre fickor och smidigare stängning, vi kan göra lättare, hållbarare, vattentätare och billigare jackor, men då är de inte 100 procent biobaserade.

Jackan kommer säljas i begränsad upplaga och Tierra vill framförallt använda den som en plattform för att prata om nya material och lösningar. Kanske kan vi addera nya stilar i en nära framtid där en stor del av materialet är från växtriket, som är lika tekniska som våra allra mest funktionella kläder idag, vilket skulle innebära ett stort steg framåt i strävan efter att göra tekniska kläder som är hållbara både för oss användare och planeten.

/Team Tierra

DETERRA® VINNER HÅLLBARHETSPRIS PÅ ISPO 2017

Deterra® Hood Anorak tilldelas ISPO AWARD ECO ACHIEVEMENT APPAREL 2017/18. 

Juryns uttalande: "Tierra uses only fossil free materials, avoiding components contamination. The anorak‘s timeless look has the potential to have a long lifetime with the consumer."

Läs mer på ISPO.com

Deterra® partner: PIER – garment manufacturing company.

Vid frågor, kontakta gärna vår marknads/kommunikationschef Malin Österberg: malin.osterberg@tierra.se / 0735657097