Rista

Rista

Supertröjan som havet gillar | historien började i soptunnan

Äntligen är den här. Rista är resultatet av vår strävan efter att hitta ett hållbart alternativ till den klassiska fleecen. Tillsammans med vår stickare i Gällstad har vi lyckats ta fram ett helt nytt material med hjälp av avancerad stickteknik. Tyget binder mycket luft, likt en borstad fleece, men utan att bidra till spridningen av mikroplaster i våra vatten. Men historien börjar i soptunnan. 

Historien om Rista går nämligen tillbaka till ett fynd i soptunnan hos vår stickare i Gällstad utanför Borås. Det var en liten tygbit där utsidan var skild från insidan, ett experiment som stickerifabriken gjort men inte hittat någon användning för. Nyfikna som vi är fick tygbiten följa med hem till Tierra-kontoret.

Samtidigt kom de första larmrapporterna om mikroplaster i världshaven och en av bovarna till utsläppen av de små partiklarna är den klassiska fleecetröjan. Vår produktutvecklingschef och designer ville hitta ett alternativt mellanlager. Och det var nu idén till Rista började ta form. För vad händer om man kombinerar ett ull-lager på utsidan och ett Primaloft-lager på insidan, en tvålagerslösning precis som på tygbiten från soptunnan?

Tillsammans med stickaren och med hjälp av avancerad 3D-stickning utvecklade vi materialet som stickas i Sverige. Ytan av mulesingfri merinoull, insidan av supertunt mjukt polyestergarn från Primaloft och mellan de två ytorna hexagonformade luftfickor. Primaloften som är en mästare på att transportera fukt håller insidan torr, luftfickorna ger extra värme utan adderad vikt och den värmande merinoullen balanserar hur snabbt fukten transporteras för att hålla en behaglig temperatur. Ett suveränt mellanlager som dessutom visade sig bli riktigt snyggt.

Så föddes Rista och efter drygt två års utvecklingsarbete finns den nu äntligen i butik. Rista är en uppfriskande nyhet bland mellanlagren och har potential att bli en hållbar klassiker. 

Tips! 
Rista ska behandlas som en ylletröja, det vill säga hellre vädra än tvätta.

4 Products
Fallande ordning
Visa: Alla
Visa: Alla
4 Products