SoftShell

Vad är Softshell?

Ordet Softshell används för en bred flora av produkter. Det gemensamma för dessa produkter är att man har kombinerat två tyger med olika egenskaper för att skapa ett material med speciella egenskaper. Det vanligaste är att man vill skapa en mjuk insida som binder och transporterar fukt och en utsida som står emot vind, regn och slitage.

Softshell

Två varianter

Det finns två olika sätt att sammanfoga dessa material. Bonding och Vävning.

Vid Bonding så använder man lim och varma valsar för att skapa ett förband mellan tygerna. En vanlig kombination är en slät stretchig ytterväv i Polyamid och Lycra som sammanfogas med en tunn borstad, stickat polyestertyg (fleece). Ibland använder man även ett membran mellan de två lagren för att skapa en helt vattentät produkt.

En annan metod att sammanfoga materialen är genom vävning, det som brukar kallas Double Weave. En double weave vävs i en process. Två tyger i olika material vävs parallellt och med jämna mellanrum låter man det undre tygets väft korsa det övre tygets varp. På så sätt skapas en stark  mekanisk bindning mellan tygerna som inte påverkas av slitage, värme och tid. Vanliga kombinationer är en stretchig ytterväv i Polyamid och Lycra ihop med en stretchig underväv i Polyester och Lycra. Polyamiden i yttertyget ger slitstyrka och väderskydd, och Polyestern på insidan ger en mjuk insida och fukttransport.

Softshell weave

Tierra och Softshell

Tierra nyttjar dessa två konstruktioner för att skapa olika typer av kläder. Den bondade softshellen använder vi helst ihop med ett membran från Gore. Ihop med tejpade sömmar får man ett plagg som är vattentät, stretchigt och mycket komfortabelt att bära. Jackor och byxor i detta material lämpar sig mycket bra för liftburen skidåkning och toppturer, då intensiteten varierar mycket över dagen. Dessa plagg tar dock mer plats i packningen än en klassisk skaljacka eller skalbyxa.

Med doubleveawe softshell kan vi skapa ett material med väldigt hög slitstyrka, men med mjuk insida och stretch. Något som är svårt att åstadkomma med traditionella vävar. Dessa plagg är vindtäta och släpper igenom fukt "andas" extremt bra. Plaggen är även impregnerade med flourkarbonfri impregnering för att ge skydd mot väta. Vi använder double veawe softshell i byxor och jackor för högintensiva aktiviteter där det ställs höga krav på slitstyrka tex vandring, klättring och andra bergsäventyr.

Double Weave Softshell

Vi använder tre olika tjocklekar på vår Double Weave Softshell.

Den tunnaste använder vi i bland annat Pace pant som mest uppfattas som ett tunt, mjukt och stretchigt tyg, det är först när man satt byxan på prov som man märker att den håller extremt bra för att vara så tunn. 

Vår mellantjocklek är uppskattad för sin extraorinära stretch. Lite Track Pants har varit det självklara valet i många år för kunder som söker en slitstark byxa för aktiviteter med mycket rörelse. Den låga andelen reklamationer på Lite Track Pants är beviset på att den håller för de mest vilda prövningar.

Vår tjockaste vara har varit isklättrarnas och turskidåkarnas favorit ända sedan vi gjorde Splitfire Pant för 10 år sedan. Idag använder vi materialet i våra ikoniska Ace pant.

 

14 Products
Fallande ordning
Visa: Alla
  1. 1
  2. 2
Visa: Alla
14 Products