Ta hand om dina kläder

Ett välvårdat plagg kommer att både kännas bättre, ge bättre skydd och hålla längre. Generellt gäller det att tvätta sina plagg och hålla dem rena, men inte för ofta. Många gånger räcker det att vädra eller skölja kläderna. Tänk på att inte tvätta oftare än nödvändigt utan du kan med fördel vädra dina kläder istället det spara både på miljön och på ditt plagg.

Följ alltid tvättråden på etiketten inuti plagget.

Använd aldrig mjukmedel eftersom det påverkar fukttransporten i materialet negativt.
För att plagget ska hålla formen under tvätt och minska slitage, stäng alltid dragkedjorna och alla kardborreband.

Om plaggen går sönder kan du även vända dig till en Tierraåterförsäljare för att få tips, råd och hjälp.

Skjortor, t-shirts, toppar, stickat

Tvättråd: För att förlänga hållbarheten på tryck bör plagg med tryck tvättas ut och in. Merinoull är känsligt för tvättmedel höga pH värden, det höga pH:t gör att fettet som bidrar till ullens sköna egenskaper förtvålas och tvättas bort. Ullen ska inte tvättas för ofta utan kan med fördel vädras istället. Tvättemperaturen för ull bör ej överstiga 30°C.

Mellanlager

Softshell

Tvättråd: Undvik torktumling. Torka gärna dina softshell plagg i torkskåp, detta eftersom värmen återaktiverar den vattenavstötande behandlingen om inte tillgång på torkskåp finns kan ett strykjärn med låg värme användas.

Skallager

Om man råkar ut för missöden när man är ute på äventyr i form av revor eller hål i ett skalplagg kan en reparation med hjälp av tejp (silvertejp löser det mesta) eller ett speciellt reparations kit göras. Det viktiga är att man ser till att tyget runt hålet är ordentligt rengjort och att man torkar rent med en lite droppe sprit (inte aceton eller bensin, det förstör plagget) för att försäkra sig om att reparationslappen kommer att fästa ordentligt. Dessutom bör reparationslappen vara minst 2 cm större än hålet och det är en stor fördel om man rundar hörnen på den tillklippta lappen för att minska risken för att hörnen ska lossna och riva loss lappen.
Gore-Tex®

Torka gärna dina Gore-Tex® plagg i torkskåp eller torktumlare, detta eftersom värmen återaktiverar den vattenavstötande behandlingen om inte tillgång på torkskåp finns kan ett strykjärn med låg värme användas.

Det är viktigt att komma ihåg att åter impregnera dina Gore-Tex® plagg för att bibehålla dess egenskaper och öka dess livslängd. Detta kan göras, antingen i tvättmaskinen eller med en spray. Tänk på att följa instruktionerna på impregneringsmedel och se till att det är avsett för plagg som andas. Viktigt för all typ av impregneringsmedel är att det utsätts för värme efter applicering, detta för att maximera effekten. Var noga med att endast impregnera rena plagg eftersom impregneringen annars kapslar in smutsen.

Windstopper®

Tvättråd: Torka gärna dina Windstopper® plagg i torkskåp eller torktumlare, detta eftersom värmen återaktiverar den vattenavstötande behandlingen om inte tillgång på torkskåp finns kan ett strykjärn med låg värme användas.

Det är viktigt att komma ihåg att återimpregnera dina Windstopper® plagg för att bibehålla dess egenskaper. Detta kan göras, antingen i tvättmaskinen eller med en spray. Tänk på att följa instruktionerna på impregneringsmedel och se till att det är avsett för plagg som andas. Viktigt för all typ av impregneringsmedel är att det utsätts för värme efter applicering detta för att maximera effekten.

Förstärkningsplagg

 

Dunfyllning

Dun tål att tvättas och rent dun värmer alltid bättre än smutsigt. Det är med andra ord bra att tvätta jackan med jämna mellanrum – cirka en gång om året är lagom för en jacka som du använder regelbundet.

Tvättråd: För många av våra dunplagg rekommenderar vi att du vänder dig till en fackkunnig tvättinrättning för vattenbaserad tvätt. Du bör alltså följa de tvätt- och torkanvisningar som anges i just ditt plagg! Tvättmaskinen ska vara så stor att den med god marginal rymmer ditt plagg. Välj ett tvättprogram med skonsam fintvätt, 30°C eller 40°C är lämplig temperatur. Stäng alla dragkedjor på jackan och vänd den ut och in. Använd ett skonsamt tvättmedel, gärna något av de specialiserade duntvättmedel som finns att köpa i välsorterade friluftsbutiker. Tvättmedlet ska inte innehålla blekmedel, och du ska inte tillsätta sköljmedel i tvättmaskinen.
Se till att jackan sköljs ordentligt, tre-fyra gånger med rikligt med vatten. Centrifugera därefter på högt varvtal så att den blir så torr som möjligt.

Lägg den centrifugerade jackan i en torktumlare tillsammans med ett par-tre tennisbollar. Även tumlaren ska vara så stor att jackan har gott om plats att ramla runt inuti den. Bollarna hjälper till att fördela dunet jämnt och återfå sin fluffighet. Torka jackan på låg temperatur under så lång tid som möjligt. Du kan hjälpa dunet att sprida sig i dunkanalerna genom att då och då ta ut jackan och skaka den i alla riktningar, och "plocka isär" eventuella klumpar.

Torkningen tar längre tid än du tror. Många torktumlare har automatisk fuktavkänning som "luras" av att ytterväven på plagget är torrt. Därför kan du behöva starta om torktumlaren flera gånger. Känn efter att jackan är helt torr, lätt och fluffig innan du avbryter torkningen. Häng sedan ditt dunplagg luftigt på en galge.

Utan tumlare är det mer jobb
Det går att torka utan torktumlare, men det är betydligt omständligare. Du behöver ett varmt, välventilerat rum och måste skaka jackan ofta och noggrant under hela torktiden för att förhindra att dunet klumpar ihop sig. Har du tillgång till en varmluftsfläkt, till exempel i en gemensam tvättstuga, är det förstås ett bra hjälpmedel. Även sol och vind förkortar torktiden om vädret tillåter dig att torka utomhus. (Men även med naturliga eller maskinella fläktar måste du skaka jackan, det kommer du inte ifrån!)

Fler tips för att vårda ditt dunplagg:
• Förvara jackan luftigt i torrt utrymme, helst hängande på en galge.
• Om den blir blöt; se till att den torkar helt och hållet innan du hänger undan den för förvaring.
• Om du är tvungen att pressa ner en fuktig dunjacka i ryggsäcken, se till att den så snart som möjligt hängs upp luftigt och får torka ur helt och hållet.
• Om ytterväven blir smutsig räcker det ibland med att torka av med en fuktig trasa. Eller att borsta av löst sittande smuts med en klädborste!


Syntetfyllning

Tvättråd: Efter tvätt bör plagg med syntetisk fyllning torktumlas på låg värme tillsammans med tennisbollar. Yttertygen är impregnerat vid köp och kan återimpregneras vid behov med spray. Tänk på att följa instruktionerna på impregneringsmedel och se till att det är avsett för plagg som andas. Viktigt för all typ av impregneringsmedel är att det utsätts för värme efter applicering detta för att maximera effekten.

Tänk på att inte tvätta oftare än nödvändigt utan du kan med fördel vädra dina syntetiska förstärkningsplagg istället det spara både på miljön och på ditt plagg.

 

GORE-TEX® skötselråd

Flera av våra plagg är gjorda i GORE-TEX®. Nedan följer lite praktiska skötselråd.

Många tror att orden “Guaranteed to keep you dry” som finns på den svarta etiketten är en lite målande reklamslogan. Det är mycket mer än så, det är Gores löfte till kunderna. Eftersom varje led i produktens tillkomst är kontrollerat får du en garanti att din nya jacka eller byxa kommer att hålla dig torr. Man ska dock komma ihåg att fickor oftast har vattenavvisande men inte helt vattentäta dragkedjor, varför man alltid ska förvara mobiltelefon och plånbok etc i innerfickan.

Gores garanti gäller endast plagg som utsatts för normalt bruk och slitage och använts till vad de är avsedda för. Det kan också förekomma åldersavdrag. Om du vill åberopa garantin ska du vända dig till den butik där du köpt plagget.

TVÄTTNING

Tvätta gärna plagg som är gjorda i GORE-TEX®.
Följ tillverkarens instruktioner
Använd inte mjukgörande medel.

STRYKNING

Stryk med ångstrykjärn. Lägg en handduk eller trasa mellan plagget och strykjärnet. Plagget behöver inte strykas förrän det är helt torrt.

TORKNING

Torktumla gärna. Uppvärmning efter tvättning är bra för plagget, eftersom värmen återställer den vattenavstötande behandlingen.

IMPREGNERING

Håller du ditt plagg rent och följer skötselråden, har du ett effektivt skydd. Plagget du har köpt impregneras vid tillverkning. Denna impregnering återaktiveras när värme tillförs. Efter tvätt rekommenderas därför att du tillför värme genom torktumling eller strykning på låg värme. Vid återimpregnering kontakta en butik för övriga rekommendationer.