Tierra test-team

Viktig del i vår produktutveckling

Tierra Test Team

Tierras testteam består av meriterade bergsguider och användare utöver det vanliga. Under en säsong sliter de på kläderna motsvarande vad en normal användare gör under mer än fem år. Vi låter vårt testteam sätta kläderna på prov redan i prototypstadiet för att vi ska kunna ta tillvara på deras kommentarer på riktigt, och göra ändringar utifrån deras önskemål innan våra plagg går till slutlig produktion. Den här gedigna testprocessen ute i naturen är unik och testteamets bidrag till vår produktutveckling är ovärderlig.

"Under en säsong sliter de på kläderna motsvarande vad en normal användare gör under mer än fem år"

Karin Eknor

Karin har svårt att sitta stilla och tycker att livet är så mycket bättre utomhus. Karin bor i Nordnorge stora delar av året där naturen har den fängslande kombinationen av fjäll och hav, och möjligheterna till äventyr är ändlösa. Karin klättrar både alpin-, is-, mix- och klippklättring och bouldering. Hon håller också på med fjällöpning, mountainbike och skidåkning, mest topptur men även en del längd och liftburen utförsåkning. Och allt däremellan.

– Det bästa är att vara ute på egna äventyr. Sista åren har det blivit fler och fler, och mer avancerade turer. Jag tycker om att utmana mig själv och lära mig mer om allt inom klättring och alpinism. Det är mycket av det som driver mig. Att utmana mig, bli bättre och nå nya mål, men också äventyret i sig. I slutändan handlar det om att må bra. All träning gör att jag känner mig i form och är bra för hälsan, samtidigt som det gör det möjligt att nå längre och högre, säger Karin.

– Det är kul få vara en del i utvecklingen av kläderna och kunna påverka design och funktion. Jag tror inte jag överdriver om jag säger att jag använder mina Tierrakläder varje dag, och jag älskar dem! Jag tycker att det är bra att Tierra har så mycket fokus på miljö. Jag tycker miljöfrågan är viktig och är stolt över att representera ett märke som arbetar så mycket för att minska miljöpåverkan från kläderna, säger Karin.

Följ Karin på Instagram: @karinsfjelliv

Besök Karins hemsida: https://www.karinsfjelliv.com

Christian Edelstam

Christian arbetar som bergsguide med bas i Abisko men med hela världen som arbetsplats. Han har åkt skidor så länge han kan minnas och började klättra i början av 1990-talet. Hans första stora äventyr var när han korsade Grönland 1997, en tur som var 92 mil lång och innehöll bestigningen av Grönlands högsta berg. Idag driver han egen guidefirma och älskar ensamheten och vildmarken i norra Skandinavien. Christian har varit med i Tierra Test Team sedan starten 2006.

– Jag äger nästan inga andra kläder och har svårt att se mig själv i annat än Tierrakläder. Testandet känns meningsfullt för att det märks att våra utvärderingar hörs och tas på allvar. Vi finns inte bara för syns skull. Jag är en stolt testteam-medlem och ambassadör för Tierra, säger Christian.

Lär känna Christian mer i vår minidokumentär Ett liv i bergen.

Oscar Wahlund

Oscar guidar offpist och toppturer i franska Maurienne, toppturer i norra Sverige och Norge, isklättring i Jämtland och alpin klättring i Alperna på sommaren. Allt för att utmanas och ha riktigt kul i livet. Den häftigaste upplevelsen var puderåkning i Lofoten en midvinternatt under en fullmåne som speglades i havet.

Bästa jag vet: att glömma alla lösenord och inloggningar i den digitala världen när jag fyllt sinnet med intryck och upplevelser i bergen.

Favoritplagg: Ace Pant. De fungerar till alla årstider och aktiviteter. Från isklättring i -30 grader och klippklättring i +20 till toppturer på våren och mountainbike i skogen en kylig höstdag.

Sara Widell

Sara var den första kvinnan i Svenska Bergsguideorganisationen (SBO). Hon är bergsguide och varvar guidandet med att vara småbarnsmamma och jobba som jägmästare. Hon tycker om att guida skidåkning på alla ledder och bredder men även alpin klättring. Sara har varit med i Tierra Test Team sedan 2007.

– Det är roligt och intressant, framförallt för att Tierra är så intresserade av vad vi tycker. Då känns det extra bra. Det är också skönt att veta att man har bra grejer på sig när man inte har tid att tänka på sig själv, på jobb främst men även när man åker pulka med ungarna, säger Sara.

Bästa jag vet: bra skidåkning med goda vänner.

Häftigaste jag varit med om: att bli mamma och inse hur jag förändrat min syn på (nästan) allt.

Karin Zgraggen

Bergen har alltid varit en viktig del av Karins liv. Hon är upvuxen i Uri (Centralschweiz) bland många fina berg och trivdes alltid bra att tillbringa mycket tid utomhus. Redan som barn brukade hon vandra och åka skidor med sin familj och när hon började klättra i vuxen ålder blev hon genast fast.

Efter gymnasiet pluggade Karin Media och Kommunikation och jobbade länge inom Marknadsföring i Outdoor branchen.

Klättringen och skidåkning blev mer och mer intensiv och Karin bestämde sig för att bli bergsguide för att dela med sin passion med andra. Karin är för tillfället Bergsguidesaspirant och delar upp sin tid mellan Alperna och Sverige.

Olov Isaksson

Olov kommer ursprungligen från Sverige och flyttade som 20årig till Alperna på grund av sin passion för berg. Efter 15 år i Frankrike, Schweiz och Tyskland är han för närvarande tillbaka i Stockholm. Vid sidan av sitt arbete som docent vid Stockholms universitet tillbringar han mycket tid med att arbeta som bergsguide i Alperna och i de skandinaviska bergen.

För tillfället delar Olov upp sin tid med 50% i Alperna och 50% i Skandinavien.

Olov tycker om alla discipliner i bergen och har en speciell förkärlek för skidturer, vinterklättring och expeditioner.

Markus Schubert

Som certifierad IFMGA bergs- och skidguide arbetar jag för det mesta i Alperna. Min hem ligger i Garmisch-Partenkirchen, som är en idealisk utgångspunkt för klättring, bergsklättring och skidåkning. Jag letar ständigt efter utmaningar och äventyr. Jag måste alltid prova allt själv. Allt måste testas, provas om det går att vidareutvecklas.

Jag träffade Tierra 1998 på mina äventyrliga resor till Sverige. Jag har varit ambassadör sedan 2015 och en del av Tierras testteam sedan november 2020.

Varför är Tierra unikt för mig?

– Det finns många företag som tolkar hållbarhet i friluftskläder. För mig har Tierra den mest hållbara filosofin. Varför? Tierra försöker göra robusta och hållbara kläder av hållbara textilier. Koncept och kvalitetsledning spelar ihop och det gör mig stolt över att vara en del av denna process som medlem i testteamet. Här lever miljömedvetenhet!