Sju frågor till Erik

Sju frågor till Erik

Att springa 100 - 120 km under ett dygn är en tuff utmaning. Att springa samma sträcka i den svenska krävande fjällvärlden är snudd på dumdristigt. Många skulle ha varit nöjda med att ha gått samma sträcka på fem dagar. Så vad är det för några som snör på sig joggingskorna istället för kängorna och anmäler sig till Tierra Arctic Ultra? Vi fick tio minuter med Erik Tjerneld, Tierras varumärkeschef, för att få svar på våra frågor. 

Berätta om Tierra Arctic Ultra!

- Det hela startade lite som en testmiljö för oss eftersom vi bland annat gör kläder för trail running, plus att det fanns en efterfrågan efter ett arrangemang på just den här sträckan mellan Nikkaluokta och Abisko.
- Det är andra året vi kör nu. Förra året testades konceptet och organisationen på femton löpare. Alla slutförde och de var lyriska efteråt både över miljön och över organisationen. Så allt gick jättebra.

Vad kan löparna förvänta sig av miljön?

- De lappländska fjällen är verkligen en unik miljö. Det är inte de högsta bergen men bland de äldsta. Och ljuset är fantastiskt. Sen är terrängen otroligt stenig. Faktum är att förra året hade vi ingen som hade problem med skavsår, men många hade ramlat och fått skrubbsår. Vissa lopp har höga berg som utmanar, vi har terrängen.
- Sträckan går bland annat genom Abiskos nationalpark. Därför har vi ett starkt miljöfokus. Alla måste med tuschpenna skriva sitt startnummer på energibars och potentiellt skräp. Längs tävlingsbanan får du trycka ned det i tightsen eller i ryggsäcken och efter målgång ska du kunna visa det avfall du producerat. Hittas skräp längs banan diskvalificeras den det tillhör.

Hur lång tid har man på sig?

- Man har 24 timmar på sig, förra året hade vi 20 timmar men då kom några in efter utsatt tid. Vinnaren på 100 km-sträckan sprang då på drygt 13 timmar och vinnaren på 120 km-sträckan på drygt 15 timmar. Men alla slutförde, vilket var imponerande.

Vilka är det som är anmälda?

- Just nu är det 23 tjejer och 106 killar anmälda. De flesta är lite äldre eftersom ett sådant här lopp kräver en del erfarenhet – så medelåldern är 38 år på startlistan.
- Vi har personer från minst tio olika länder eftersom vi är medlemmar av den internationella trailrunning-organisationen ITRA (International Trail Running Association). Därför är det många som springer för kvalpoäng. Till exempel kan man kvala till The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc, men då måste man springa 120 km-sträckan för maximal poäng. Från och med i år är vi även medlemmar i Nordic Skyrunner Series.

Hur ser organisationen bakom ut?

- Vi har bemanning och sjukvårdare på varje checkpoint och läkare finns stand-by. Så vi har möjlighet att ta hand om folk, vilket är en stor trygghet. En stor skillnad mot andra lopp är just att det finns en så pass omfattande säkerhetsorganisation bakom.

Ställer ni upp själva?

- Vi som jobbar på Tierra är alla aktiva och tränar, så svaret blir ja - vi arrangerar inte bara utan några av oss springer till och med.

Slutligen, vad ska man ha på sig?

- Först och främst tror vi på bra väder. Samerna har tipsat om den veckan och de senaste fyra åren har det varit superväder där uppe vid den tiden. Men självklart har vi loppet till ära gjort allt för att du ska kunna fokusera helt på löpningen och inte på dina kläder. Vår nya Arctic Lite-serie är en väl genomtänkt lättviktsserie med bland annat den superlätta Gore Tex-jackan Arctic Lite Jacket, Arctic Lite Tightsen som sväljer både karta och bars, samt överdelar i funktionsmaterial; Arctic Lite Tee, Arctic Lite Sweater.