Nu tar vi tillvara på svensk ull

Högsta funktionalitet i Belay Series av svensk ull och biobaserad polyester

By Tierra

Tierra Belay Series

Tim säkrar Hanna på väg upp på Herrklumpen i Belay Jacket

Vi strävar efter att alltid ligga i framkant inom hållbarhet och funktionalitet. Belay är en kollektion med lättviktiga förstärkningsplagg som kombinerar högsta funktionalitet för seriösa bergsäventyr med att ta tillvara på svensk ull och rester från sockertillverkning. Runt 60% av plaggets material är förnybart och utgörs av rester från andra industrier.

Äventyraren Hanna i sin Belay Jacket I episk snöstorm

Funktionalitet

Kollektionen Belay består av lättviktiga, värmande och slittåliga förstärkningsplagg med lång livslängd. Det vanliga i den här typen av plagg är foder av syntet eller dun, men ullens fördelar är många. Ullfodrets lätta vikt, förmåga att absorbera och transportera fukt samt förmåga att reglera kroppstemperaturen gör plaggen optimala både för bergsbestigningar och turer i stan. Tyget i plaggen är en lättviktig, slittålig ripstop-polyester som torkar snabbt och är väder- och vindtät.

Drygt 800 ton ull slängs i Sverige varje år

Ull är ett naturligt och förnybart material. Majoriteten av den ull som produceras och klipps i Sverige idag ratas och grävs ner i marken. Vi ville ta tillvara på den svenska ullen och inledde ett samarbete med Ullkontoret på Gotland och tyska lavalan. Tillsammans hittar och samlar vi in ull från gårdar på Gotland och förvandlar den till ett högfunktionellt foder. Fördelarna med den svenska ullen är många, bland annat minskar transporterna, fåren har det bra tack vare Sveriges starka djurskyddslagar och man tar tillvara på en redan framställd produkt som annars skulle kasserats. Resultatet blir ett 100% förnybart foder.

Ullen till fodret tvättas på Ullkontoret på Gotland

Rest när strösocker utvinns från sockerrör

Polyester är ett slitstarkt material med god andningsförmåga men vi har länge arbetat för att minska användningen av fossila material. Tillsammans med en japansk vävare har vi tagit fram en tunn och slitstark polyester där molekylen delvis byggs av slaggprodukter från sockertillverkning. Den långsiktiga planen är att 100% av polyestern byggs av förnybara råvaror, vilket nu är gjort i laboratorium. Vår målsättning är att implementera det materialet 2023.

När vi började utveckla Belay-serien bestämde vi oss för att utmana oss själva och se hur fossilfria vi kunde göra de här plaggen. Resultatet är att runt 60% av ett Belay-plagg är gjort av förnybart material.

Bergsguidernas utlåtanden

Tierras testteam har använt Belay-plaggen under vintersäsongen 2018/19. Testteamet består av meriterade bergsguider och andra användare utöver det vanliga. De upplevde att man inte behövde ta av och på jackan lika ofta som med en vanlig syntetfylld förstärkningsjacka. De var också förvånade över plaggens lätta vikt.

Hanna håller sig varm i Belay Jacket

Ullfakta

I Sverige produceras ungefär 1 200 ton råull per år. Mer än två tredjedelar av ullen, drygt 800 ton, slängs. Av den ull som tas tillvara exporteras över hälften, bland annat till Storbritannien.

219 ton tvättad råull till ett värde av 10,3 miljoner kronor importerades till Sverige under 2017. Det mesta av ullen kom från Nya Zeeland.

Ullkontoret på Gotland är det enda större ulltvätteriet i Sverige. Att tvätta ull i Sverige kostar runt fyra gånger så mycket per kilo som att tvätta ull i Belgien, inklusive transport.

2017 importerades 1 240 ton kardad ull och garn till ett värde av 248 miljoner kronor. Ullen kommer från ett 40-tal länder, men de största är Norge, Peru, Tyskland och Turkiet.

Källa: Svenska fåravelsförbundet, SCB

Ullen förädlas till ett lätt och luftigt foder med ullens temperaturreglerande egenskaper

Belay Jacket W

Belay Jacket M

Belay Parka W

Belay Parka M

Belay Sweater W

Belay Sweater M

Belay Vest W

Belay Vest M

Belay Padded Skirt

Belay Padded Shorts