Klädd för vandring

Tierras tips på hur du klär dig optimalt under sommar- och höstvandringarna

Tierras praktikant Julia i Norge

Nu under sensommaren är det många som är ute och vandrar. Vi på Tierra har under våra semestrar bland annat vandrat i Norge, Österrike och Höga Kusten. Extremt vackra miljöer med många höjdskillnader. Detta gör att temperaturer kan skifta ganska mycket under vandringens gång. Som alltid kan vädret vara ganska oförutsägbart, vilket man får vara förberedd på. Som vandrare vill man gärna packa lätt, och genom smarta val kan man klara sig ganska långt på endast fåtal plagg. Material som ull kan användas i flera dagar utan att börja lukta. Genom att klä sig lager-på-lager kan man smidigt justera efter olika väder, och små detaljer som ventilationsdragkedjor kan göra mer än vad man kanske tror. Tierra har många smarta plagg som fungerar bra för vandring. Här delar vi med oss av våra bästa tips.

 

När det är som varmast

Lano Solid Tee M/Lano Solid Tee W: Nyhet för säsongen! Funktionell t-shirt av merinoull och ekologisk bomull. Det bästa med ull är att materialet är naturligt självrengörande och håller svettlukten borta. Ull värmer i kyla och svalkar i värme, både i torrt och vått tillstånd. Det räcker därför med att ha två t-shirtar som man kan varva med under vandringen, även om man är ute i flera dagar. Lano Plain LS Tee M/Lano Plain LS Tee W är den långärmade versionen.

Pace Shorts M/Pace Shorts W: Tunna och stretchiga shorts i Two-Face Stretch Light, vårt tunnaste soft-shell material med en fluorkarbonfri impregnering. Rörliga och bra fickförvaring. Shortsen har dessutom försetts med vår unika Waist Adjuster.

 

I lite kyligare klimat

Rista Mid Sweatshirt M/Rista Mid Sweatshirt WNyhet för säsongen! En tunnare version av vår Rista Jacket. Mjuk tröja av merinoull på utsidan och Primaloft-polyester på insidan. Vår avancerade Rista 3D-stickning av de två materialen utvecklades för att skapa ett mer hållbart alternativ till fleece. Luftkuddarna mellan de två lagren ger extra isolering utan att tynga ner. Passar utmärkt under vandringens kallare sträckor men även som myströja under kvällarna.

Move Hood Jacket M/Move Hood Jacket W: Perfekt förstärkningsjacka med fyllning av Primaloft, att bära antingen separat eller under skaljackan. Tips: Perfekt att vika ihop och använda som kudde på kvällen!

Off-Course Pant M/Off-Course Pant W: Våra näst tunnaste Two-Face Stretch-byxor. Väldigt all-round då de andas bra men har extra förstärkning på utsatta områden. Precis som med alla våra Two-Face Stretch-byxor har de försetts med fluorkarbonfri impregnering.

 

Vid regn och starka vindar

Back Up Jacket Gen.3 M/Back Up Jacket Gen.3 W: Tunn och packbar skaljacka i Gore-Tex Paclite, nu i en hållbar variant då Gore har infört deras så kallade ”PFCec free DWR”. Perfekt att plocka fram som skydd mot regn och vind. Bär den som den är eller över Move Jacket beroende på temperatur. Dragkedjor på sidorna för extra ventilation. Jackan har även en medföljande packpåse i mesh som fungerar som myggnät.

Back Up Hybrid Pant Gen.3 M/Back Up Hybrid Pant Gen.3 W: Precis som jackan är de tillhörande skalbyxorna tunna och packbara och skyddar bra mot regn och vind. Enkla att dra på sig över exempelvis Pace Shorts eller Off-Course Pants. Har även dragkedjor på sidorna för ventilation.