SKALPLAGG
Om man råkar ut för missöden när man är ute på äventyr i form av revor eller hål i ett skalplagg kan en reparation med hjälp av tejp (silvertejp löser det mesta) eller ett speciellt reparationskit göras. Det viktiga är att man ser till att tyget runt hålet är ordentligt rengjort och att man torkar rent med en liten droppe sprit (inte aceton eller bensin, det förstör plagget) för att försäkra sig om att reparationslappen kommer att fästa ordentligt. Dessutom bör reparationslappen vara minst 2 cm större än hålet och det är en stor fördel om man rundar hörnen på den tillklippta lappen för att minska risken för att hörnen ska lossna och riva loss lappen.
Torka gärna dina skalplagg i torkskåp eller torktumlare, detta eftersom värmen återaktiverar den vattenavstötande behandlingen. Om inte tillgång till torkskåp finns kan ett strykjärn med låg värme användas.
Det är viktigt att komma ihåg att återimpregnera dina skalplagg för att bibehålla dess egenskaper och öka dess livslängd. Detta kan göras, antingen i tvättmaskinen eller med en spray. Tänk på att följa instruktionerna på impregneringsmedlet och se till att det är avsett för plagg som andas. Viktigt för all typ av impregneringsmedel är att det utsätts för värme efter applicering, detta för att maximera effekten. Var noga med att endast impregnera rena plagg eftersom impregneringen annars kapslar in smutsen.
Specifika tvättråd från GoreTex® finns längre ned på sidan.
| Skalplagg med fluorkarbonfri impregnering
Allt fler plagg har fluorkarbonfri impregnering, du ser i produktbeskrivningen här på webbplatsen vad som gäller för ditt skalplagg. Dessa plagg behöver du återimpregnera lite oftare. Men det är värt det ur miljöhänseende.
Perfluorerade kemikalier (PFC:er) är en rad kemiska ämnen som ingår i en större grupp som kallas fluorkarboner. De kan ha varierande sammansättning men några egenskaper har gjort dem särskilt populära på friluftskläder och andra textila produkter. De är till exempel effektivt vatten- och smutsavvisande. Men kemikalierna har visat sig ha andra mindre positiva egenskaper, de bryts till exempel ned mycket långsamt i naturen.
Plagg med en fluorkarbonfri impregnering behöver du återimpregnera med en fluorkarbonfri behandling efter ungefär varannan tvätt. Att impregneringen behöver förnyas oftare tycker vi är en okej kompromiss för att vi inte använder fluorkarboner i plagget.
Flourkarbonfri impregnering ger ett gott skydd mot vatten genom att göra ytan hydrofob så att vattnet pärlar sig och rinner av tyget. Om du upplever att vattnet inte pärlar sig och rinner av ytan är det dags att återimpregnera plagget. Fluorkarbonfria impregneringar saknar egenskaper att motstå smuts i form av fett, oljor och ketchup.
Vi rekomenderar att att man använder sig av impregnering på pumpsprayflaska och inte typen man häller i tvättmaskinen. Med sprayflaska går det åt mindre impregnering, inga onödiga kemikalier spolas ut med sköljvattnet och man kan spraya lite extra på särskilt utsatta ytor, till exempel axlar och rumpa.
Du kan även till viss del återaktivera impregneringen genom värme. Torka dina skalkläder i torkskåp eller torktumlare, detta eftersom värmen återaktiverar den vattenavstötande behandlingen. Om inte tillgång till torkskåp finns kan ett strykjärn med låg värme användas.