Ta hand om dina kläder

Se till att dina kläder håller länge

By TIERRA

Ett välvårdat plagg kommer att både kännas bättre, ge bättre skydd och hålla längre. Generellt gäller det att tvätta sina plagg och hålla dem rena, men inte för ofta. Många gånger räcker det att vädra eller skölja kläderna. Det sparar både på miljön och på ditt plagg. Här är några generella tips för att ta hand om dina kläder:

• Tvätta inte för ofta, och tvätta enligt instruktionerna, vädra och använd en klädborste.
• För att plagget ska hålla formen under tvätt och minska slitage, stäng alltid dragkedjorna och alla kardborreband
• Motverka skrynklor genom att torka kläderna hängandes och sedan vika dem.
• Använd aldrig sköljmedel eftersom det påverkar fukttransporten i materialet negativt. Läs mer om varför du inte bör använda sköljmedel här
• Byt kläder regelbundet, att ha samma kläder varje dag sliter ut dem, jobba med olika lager!

Och viktigaste av allt, följ alltid tvättråden på etiketten inuti plagget.

Om ett plagg går sönder är du alltid välkommen att höra av dig till en Tierra-återförsäljare för att få tips, råd och hjälp. Hitta din närmaste återförsäljare här.

"Generellt gäller det att tvätta sina plagg och hålla dem rena, men inte för ofta"

ULL

När det kommer till ullplagg finns det ett magiskt trick och det är att vädra, vädra och vädra. Med andra ord, ull behöver inte tvättas särskilt ofta. Smuts kan du borsta bort med en klädborste och vädra ditt ullplagg på en galge utomhus. Ullen stöter bort smuts och bryter ned bakterier, och tvättar sig själv och håller sig luktfri. Men självklart blir det så småningom dags att tvätta även ett ullplagg, när den inte längre blir ren och fräsch av att vädras.

| Så här tvättar du ullplagg

Ullplagg kan tvättas i tvättmaskin om du använder milt tvättmedel och ett milt tvättprogram. Du ska också följa tvättrådet i det specifika plagget.

• Använd ett milt tvättmedel eller ulltvättmedel. Du kan också använda en tvättpåse för att skydda ullen från tvättmaskinens trumma.
• Använd tvättmaskinens program för handtvätt eller ulltvätt. Temperaturen för ull bör ej överstiga 30°C.
• För att torka, lägg plagget platt på en torr handuk eller torka plant på en tvättställning. Torka inte i torktumlare.

SKALPLAGG

Om man råkar ut för missöden när man är ute på äventyr i form av revor eller hål i ett skalplagg kan en reparation med hjälp av tejp (silvertejp löser det mesta) eller ett speciellt reparationskit göras. Det viktiga är att man ser till att tyget runt hålet är ordentligt rengjort och att man torkar rent med en liten droppe sprit (inte aceton eller bensin, det förstör plagget) för att försäkra sig om att reparationslappen kommer att fästa ordentligt. Dessutom bör reparationslappen vara minst 2 cm större än hålet och det är en stor fördel om man rundar hörnen på den tillklippta lappen för att minska risken för att hörnen ska lossna och riva loss lappen.

Torka gärna dina skalplagg i torkskåp eller torktumlare, detta eftersom värmen återaktiverar den vattenavstötande behandlingen. Om inte tillgång till torkskåp finns kan ett strykjärn med låg värme användas.

Det är viktigt att komma ihåg att återimpregnera dina skalplagg för att bibehålla dess egenskaper och öka dess livslängd. Detta kan göras, antingen i tvättmaskinen eller med en spray. Tänk på att följa instruktionerna på impregneringsmedlet och se till att det är avsett för plagg som andas. Viktigt för all typ av impregneringsmedel är att det utsätts för värme efter applicering, detta för att maximera effekten. Var noga med att endast impregnera rena plagg eftersom impregneringen annars kapslar in smutsen.

Specifika tvättråd från GoreTex® finns längre ned på sidan.

| Skalplagg med fluorkarbonfri impregnering

Allt fler plagg har fluorkarbonfri impregnering, du ser i produktbeskrivningen här på webbplatsen vad som gäller för ditt skalplagg. Dessa plagg behöver du återimpregnera lite oftare. Men det är värt det ur miljöhänseende.

Perfluorerade kemikalier (PFC:er) är en rad kemiska ämnen som ingår i en större grupp som kallas fluorkarboner. De kan ha varierande sammansättning men några egenskaper har gjort dem särskilt populära på friluftskläder och andra textila produkter. De är till exempel effektivt vatten- och smutsavvisande. Men kemikalierna har visat sig ha andra mindre positiva egenskaper, de bryts till exempel ned mycket långsamt i naturen.

Plagg med en fluorkarbonfri impregnering behöver du återimpregnera med en fluorkarbonfri behandling efter ungefär varannan tvätt. Att impregneringen behöver förnyas oftare tycker vi är en okej kompromiss för att vi inte använder fluorkarboner i plagget.

Flourkarbonfri impregnering ger ett gott skydd mot vatten genom att göra ytan hydrofob så att vattnet pärlar sig och rinner av tyget. Om du upplever att vattnet inte pärlar sig och rinner av ytan är det dags att återimpregnera plagget. Fluorkarbonfria impregneringar saknar egenskaper att motstå smuts i form av fett, oljor och ketchup.

Vi rekomenderar att att man använder sig av impregnering på pumpsprayflaska och inte typen man häller i tvättmaskinen. Med sprayflaska går det åt mindre impregnering, inga onödiga kemikalier spolas ut med sköljvattnet och man kan spraya lite extra på särskilt utsatta ytor, till exempel axlar och rumpa.

Du kan även till viss del återaktivera impregneringen genom värme. Torka dina skalkläder i torkskåp eller torktumlare, detta eftersom värmen återaktiverar den vattenavstötande behandlingen. Om inte tillgång till torkskåp finns kan ett strykjärn med låg värme användas.

Gore-Tex ® skötselråd

Flera av våra skalplagg är gjorda i GORE-TEX®. Här följer praktiska skötselråd.

Många tror att orden “Guaranteed to keep you dry” som finns på den svarta etiketten är en lite målande reklamslogan. Det är mycket mer än så, det är Gores löfte till kunderna. Eftersom varje led i produktens tillkomst är kontrollerat får du en garanti att din nya jacka eller byxa kommer att hålla dig torr. Man ska dock komma ihåg att fickor oftast har vattenavvisande men inte helt vattentäta dragkedjor, varför man alltid ska förvara mobiltelefon och plånbok i innerfickan eller i en plastpåse.

Gores garanti gäller endast plagg som utsatts för normalt bruk och slitage och använts till vad de är avsedda för. Det kan också förekomma åldersavdrag. Om du vill åberopa garantin ska du vända dig till den butik där du köpt plagget.

| Tvättning

Tvätta gärna plagg som är gjorda i GORE-TEX®. Följ tillverkarens instruktioner. Använd inte mjukgörande medel.

| Strykning

Stryk med ångstrykjärn. Lägg en handduk eller trasa mellan plagget och strykjärnet. Plagget behöver inte strykas förrän det är helt torrt.

| Torkning

Torka gärna i torkskåp eller torktumlare, om inte tillgång till torkskåp finns kan ett strykjärn med låg värme användas. Uppvärmning efter tvättning är bra för plagget, eftersom värmen återställer den vattenavstötande behandlingen.

| Impregnering

Håller du ditt plagg rent och följer skötselråden, har du ett effektivt skydd. Plagget du har köpt impregneras vid tillverkning. Denna impregnering återaktiveras när värme tillförs. Efter tvätt rekommenderas därför att du tillför värme genom torktumling eller strykning på låg värme. Vid återimpregnering kontakta en butik för övriga rekommendationer. Hitta din närmaste återförsäljare här.

SKJORTOR, T-SHIRTS, TOPPAR OCH STICKAT 

För att förlänga hållbarheten på tryck bör plagg med tryck tvättas ut och in. För att behålla plaggets passform, dra försiktigt ut plagget till sin form efter tvätt. Merinoull är känsligt för tvättmedels höga pH värden, det höga pH:t gör att fettet som bidrar till ullens sköna egenskaper förtvålas och tvättas bort. Ullen ska inte tvättas för ofta utan kan med fördel vädras istället. Tvättemperaturen för ull bör ej överstiga 30°C. Se detaljerade tvättråd kring ull längre ned i den här artikeln.

TWO-FACE STRETCH (SOFTSHELL)

Torka gärna dina 2FaceStretch-plagg i torkskåp, detta eftersom värmen återaktiverar den vattenavstötande behandlingen. Om du inte har tillgång till ett torkskåp så kan ett strykjärn med låg värme användas. Att torka plagget i torktumlaren sliter något mer på plagget än torkskåpet, men för att återaktivera impregneringen kan du efter att plagget torkat köra det i torktumlaren på låg värme i 20 minuter.

DUN

Dun tål att tvättas och rent dun värmer alltid bättre än smutsigt. Det är med andra ord bra att tvätta jackan med jämna mellanrum – cirka en gång om året är lagom för en jacka som du använder regelbundet.

| Så tvättar du ditt dunplagg

För många av våra dunplagg rekommenderar vi att du vänder dig till en fackkunnig tvättinrättning för vattenbaserad tvätt. Du bör alltså följa de tvätt- och torkanvisningar som anges i just ditt plagg!

Tvättmaskinen ska vara så stor att den med god marginal rymmer ditt plagg. Välj ett tvättprogram med skonsam fintvätt, 30°C eller 40°C är lämplig temperatur. Stäng alla dragkedjor på jackan och vänd den ut och in. Använd ett skonsamt tvättmedel, gärna något av de specialiserade duntvättmedel som finns att köpa i välsorterade friluftsbutiker. Tvättmedlet ska inte innehålla blekmedel, och du ska inte tillsätta sköljmedel i tvättmaskinen. Se till att jackan sköljs ordentligt, tre-fyra gånger med rikligt med vatten. Centrifugera därefter på högt varvtal så att den blir så torr som möjligt.

Lägg den centrifugerade jackan i en torktumlare tillsammans med ett par-tre tennisbollar. Även tumlaren ska vara så stor att jackan har gott om plats att ramla runt inuti den. Bollarna hjälper till att fördela dunet jämnt och återfå sin fluffighet. Torka jackan på låg temperatur under så lång tid som möjligt. Du kan hjälpa dunet att sprida sig i dunkanalerna genom att då och då ta ut jackan och skaka den i alla riktningar, och ”plocka isär” eventuella klumpar.

Torkningen tar längre tid än du tror. Många torktumlare har automatisk fuktavkänning som ”luras” av att ytterväven på plagget är torrt. Därför kan du behöva starta om torktumlaren flera gånger. Känn efter att jackan är helt torr, lätt och fluffig innan du avbryter torkningen. Häng sedan ditt dunplagg luftigt på en galge.

| Utan torktumlare är det mer jobb

Det går att torka utan torktumlare, men det är betydligt omständligare. Du behöver ett varmt, välventilerat rum och måste skaka jackan ofta och noggrant under hela torktiden för att förhindra att dunet klumpar ihop sig. Har du tillgång till en varmluftsfläkt, till exempel i en gemensam tvättstuga, är det förstås ett bra hjälpmedel. Även sol och vind förkortar torktiden om vädret tillåter dig att torka utomhus. (Men även med naturliga eller maskinella fläktar måste du skaka jackan, det kommer du inte ifrån!)

| Fler tips för att vårda ditt dunplagg

• Förvara jackan luftigt i torrt utrymme, helst hängande på en galge.
• Om den blir blöt; se till att den torkar helt och hållet innan du hänger undan den för förvaring.
• Om du är tvungen att pressa ner en fuktig dunjacka i ryggsäcken, se till att den så snart som möjligt hängs upp luftigt och får torka ur helt och hållet.
• Om ytterväven blir smutsig räcker det ibland med att torka av med en fuktig trasa. Eller att borsta av löst sittande smuts med en klädborste.

SYNTETFYLLNING

Efter tvätt bör plagg med syntetisk fyllning torktumlas på låg värme tillsammans med tennisbollar. Yttertyget är impregnerat vid köp och kan återimpregneras vid behov med spray. Tänk på att följa instruktionerna på impregneringsmedlet och se till att det är avsett för plagg som andas. Viktigt för all typ av impregneringsmedel är att det utsätts för värme efter applicering detta för att maximera effekten.

Tänk på att inte tvätta oftare än nödvändigt utan du kan med fördel vädra dina syntetiska förstärkningsplagg istället, det spara både på miljön och på ditt plagg.