Stretch, slitstyrka och väderskydd

Tierra 2FaceStretch kombinerar två tyger

By TIERRA

Karin Eknor från Tierra Test Team i Ace Hood Jacket och Ace Pant som är gjorda i 2FaceStretch-material

Plagg med Tierra 2FaceStretch (2FS) är stretchiga, slittåliga och skyddar mot väder och vind och används framförallt i vårt breda sortiment av outdoorbyxor. 2FaceStretch är vårt tag om softshell, som på marknaden används för en bred flora av produkter. Det gemensamma för dessa produkter är att man har kombinerat två tyger med olika egenskaper för att skapa ett material med speciella egenskaper. Det vanligaste är att man vill skapa en mjuk insida som binder och transporterar fukt och en utsida som står emot vind, regn och slitage.

Bonding vs. double weave

Det finns två olika sätt att sammanfoga dessa material, bonding och vävning eller double weave.

Vid Bonding använder man lim och varma valsar för att skapa ett förband mellan tygerna. En vanlig kombination är en slät stretchig ytterväv i Polyamid och Lycra som sammanfogas med ett tunt borstat, stickat polyestertyg (fleece). Ibland använder man även ett membran mellan de två lagren för att skapa en helt vattentät produkt.

Den andra metoden att sammanfoga materialen är vävning, som brukar kallas double weave och där tyget vävs i en process. Två tyger i olika material vävs parallellt och med jämna mellanrum låter man det undre tygets väft korsa det övre tygets varp. På så sätt skapas en stark  mekanisk bindning mellan tygerna som inte påverkas av slitage, värme och tid. Vanliga kombinationer är en stretchig ytterväv i Polyamid och Lycra ihop med en stretchig underväv i Polyester och Lycra. Polyamiden i yttertyget ger slitstyrka och väderskydd, och Polyestern på insidan ger en mjuk insida och fukttransport.

Tierra 2Face Stretch

Tierra nyttjar dessa två konstruktioner för att skapa olika typer av kläder och vi kallar vårt material 2FaceStretch. Den bondade 2FaceStretch använder vi helst ihop med ett membran från Gore. Ihop med tejpade sömmar får man ett plagg som är vattentät, stretchigt och mycket komfortabelt att bära. Jackor och byxor i detta material lämpar sig mycket bra för liftburen skidåkning och toppturer, då intensiteten varierar mycket över dagen. Dessa plagg tar dock mer plats i packningen än en klassisk skaljacka eller skalbyxa.

Med double weave 2FaceStretch kan vi skapa ett material med väldigt hög slitstyrka, men med mjuk insida och stretch. Något som är svårt att åstadkomma med traditionella vävar. Dessa plagg är vindtäta, släpper igenom fukt och ”andas” extremt bra. Plaggen är även impregnerade med flourkarbonfri impregnering för att ge skydd mot väta. Vi använder double weave softshell i byxor och jackor för högintensiva aktiviteter där det ställs höga krav på slitstyrka tex vandring, klättring och andra bergsäventyr.

Tre tjocklekar

Vi använder tre olika tjocklekar på vår double weave 2FaceStretch.

Den tunnaste använder vi i bland annat Pace Pant W och Pace Pant M som mest uppfattas som ett tunt, mjukt och stretchigt tyg, det är först när man satt byxan på prov som man märker att den håller extremt bra för att vara så tunn.

Vår mellantjocklek är uppskattad för sin extraordinära stretch. Lite Track Pant W och Lite Track Pant M har varit det självklara valet i många år för kunder som söker en slitstark byxa för aktiviteter med mycket rörelse. Den låga andelen reklamationer på Lite Track Pant är beviset på att den håller för de mest vilda prövningar.

Vår tjockaste 2FaceStretch har varit isklättrarnas och turskidåkarnas favorit ända sedan vi gjorde Splitfire Pant för 10 år sedan. Idag använder vi materialet i våra ikoniska Ace Pant W och Ace Pant M.

›› Alla damprodukter med 2FaceStretch
›› Alla herrprodukter med 2FaceStretch