Stretch, slitstyrka och väderskydd

Tierra Two-Face Stretch kombinerar två tyger

By TIERRA

På bilden: Våra mest slittåliga 2FS byxor Ace Pant

På marknaden idag används begreppet ”softshell” för en bred flora av produkter. Den gemensamma faktorn är att två tyger med olika egenskaper kombineras för att skapa ett material med särskilda kvaliteter. På Tierra har vi introducerat konceptet Two-Face Stretch för att definiera våra softshell-produkter. Two-Face Stretch har alltid stretch och är en kombination av två tyger som ger en slittålig utsida och mjuk insida.

Med vår double weave Two-Face Stretch kan vi skapa ett material med mycket stor slitstyrka, men med en mjuk insida och stretch. Det här är svårt att uppnå med traditionella väver. Kläderna är vindtäta och vattenavstötande medan de också ”andas” mycket bra. De har också en fluorkarbonfri impregnering.

Vi använder Two-Face Stretch i byxor och jackor för aktiviteter med hög intensitet och där kraven är höga på slitstyrka, till exempel vandring, klättring och andra bergsäventyr. Vårt breda sortiment av byxor med Two-Face Stretch sträcker sig från tunnaste Pace Pant, som upplevs tunna, mjuka och stretchiga men också slittåliga, till grövsta Ace Pant, en byxa som har varit en favorit bland isklättrare, turskidåkare och skridskoåkare i många år.

Bonding vs. double weave

Det finns två olika sätt att sammanfoga dessa material, bonding och vävning eller double weave.

Vid Bonding använder man lim och varma valsar för att skapa ett förband mellan tygerna. En vanlig kombination är en slät stretchig ytterväv i Polyamid och Lycra som sammanfogas med ett tunt borstat, stickat polyestertyg (fleece). Ibland använder man även ett membran mellan de två lagren för att skapa en helt vattentät produkt.

Den andra metoden att sammanfoga materialen är vävning, som brukar kallas double weave och där tyget vävs i en process. Två tyger i olika material vävs parallellt och med jämna mellanrum låter man det undre tygets väft korsa det övre tygets varp. På så sätt skapas en stark  mekanisk bindning mellan tygerna som inte påverkas av slitage, värme och tid. Vanliga kombinationer är en stretchig ytterväv i Polyamid och Lycra ihop med en stretchig underväv i Polyester och Lycra. Polyamiden i yttertyget ger slitstyrka och väderskydd, och Polyestern på insidan ger en mjuk insida och fukttransport.

Tierra Two-Face Stretch

Tierra nyttjar dessa två konstruktioner för att skapa olika typer av kläder och vi kallar vårt material Two-Face Stretch. Den bondade Two-Face Stretch använder vi helst ihop med ett membran från Gore. Ihop med tejpade sömmar får man ett plagg som är vattentät, stretchigt och mycket komfortabelt att bära. Jackor och byxor i detta material lämpar sig mycket bra för liftburen skidåkning och toppturer, då intensiteten varierar mycket över dagen. Dessa plagg tar dock mer plats i packningen än en klassisk skaljacka eller skalbyxa.

Med double weave Two-Face Stretch kan vi skapa ett material med väldigt hög slitstyrka, men med mjuk insida och stretch. Något som är svårt att åstadkomma med traditionella vävar. Dessa plagg är vindtäta, släpper igenom fukt och ”andas” extremt bra. Plaggen är även impregnerade med flourkarbonfri impregnering för att ge skydd mot väta. Vi använder double weave softshell i byxor och jackor för högintensiva aktiviteter där det ställs höga krav på slitstyrka tex vandring, klättring och andra bergsäventyr.

Tre tjocklekar

Vi använder tre olika tjocklekar på vår double weave Two-Face Stretch.

Den tunnaste, Two-Face Stretch Light, använder vi i bland annat Pace Pant W och Pace Pant M som mest uppfattas som ett tunt, mjukt och stretchigt tyg, det är först när man satt byxan på prov som man märker att den håller extremt bra för att vara så tunn.

Vår mellantjocklek, Two-Face Stretch Versatile, är uppskattad för sin extraordinära stretch. Lite Track Pant W och Lite Track Pant M har varit det självklara valet i många år för kunder som söker en slitstark byxa för aktiviteter med mycket rörelse. Den låga andelen reklamationer på Lite Track Pant är beviset på att den håller för de mest vilda prövningar.

Vår tjockaste Two-Face Stretch Durable, har varit isklättrarnas och turskidåkarnas favorit ända sedan vi gjorde Splitfire Pant för 10 år sedan. Idag använder vi materialet i våra ikoniska Ace Pant W och Ace Pant M.

›› Alla damprodukter med Two-Face Stretch
›› Alla herrprodukter med Two-Face Stretch