Supertröjan som havet gillar

Rista är ett mellanlager för miljömedvetna

By TIERRA

Rista är resultatet av vår strävan efter att hitta ett hållbart alternativ till den klassiska fleecen. Tillsammans med vår stickare i Gällstad har vi lyckats ta fram ett helt nytt material med hjälp av avancerad stickteknik. Tyget binder mycket luft, likt en borstad fleece, men utan att bidra till spridningen av mikroplaster i våra vatten. Men historien börjar i soptunnan.

"Historien om Rista går tillbaka till ett fynd i soptunnan"

Historien om Rista går nämligen tillbaka till ett fynd i soptunnan hos vår stickare i Gällstad utanför Borås. Det var en liten tygbit där utsidan var skild från insidan, ett experiment som stickerifabriken gjort men inte hittat någon användning för. Nyfikna som vi är fick tygbiten följa med hem till Tierra-kontoret.

Samtidigt kom de första larmrapporterna om mikroplaster i världshaven och en av bovarna till utsläppen av de små partiklarna är den klassiska fleecetröjan. Vår produktutvecklingschef och designer ville hitta ett alternativt mellanlager. Och det var nu idén till Rista började ta form. För vad händer om man kombinerar ett ull-lager på utsidan och ett Primaloft-lager på insidan, en tvålagerslösning precis som på tygbiten från soptunnan?

Bergsguiden och Tierra Test Team-medlemmen Christian Edelstam använder Rista Jacket på berget

"Samtidigt kom de första larmrapporterna om mikroplaster i världshaven och en av bovarna till utsläppen av de små partiklarna är den klassiska fleecetröjan"

Tillsammans med stickaren och med hjälp av avancerad 3D-stickning utvecklade vi materialet som stickas i Sverige, plaggen sys sedan ihop i Estland. Ytan är av mulesingfri merinoull, insidan av supertunt mjukt polyestergarn från Primaloft och mellan de två ytorna finns hexagonformade luftfickor. Primaloften som är en mästare på att transportera fukt håller insidan torr, luftfickorna ger extra värme utan adderad vikt och den värmande merinoullen balanserar hur snabbt fukten transporteras för att hålla en behaglig temperatur. Ett suveränt mellanlager som dessutom visade sig bli riktigt snyggt.

Så föddes Rista och efter drygt två års utvecklingsarbete finns den nu äntligen i butik. Rista är en uppfriskande nyhet bland mellanlagren och har potential att bli en hållbar klassiker.

I filmen här nedan hälsar vi på i stickeriet i Gällstad utanför Borås.

En Rista-tröja

Ett exempel ur Rista-serien. Fler Rista-produkter finns i produktkatalogen här på webbplatsen. Se materialvalet Stickat i Sverige.