Mono-material

Förenklar återvinning av plagget i framtiden

By TIERRA

Om du läser på lappen i kläderna du har på dig just nu är chansen stor att tyget är vävt eller stickat med en blandning av olika fibrer, till exempel en mix av bomull och polyester. Detta är en av de största utmaningarna när det kommer till textil återvinning, att hitta sätt att separera fibermixer så att de olika fibrerna kan återvinnas i sina respektive system. Exempelvis kan en t-shirt som innehåller 99% bomull och 1% spandex idag inte återvinnas utan slutar ofta som deponi eller eldas upp i ett värmekraftverk.

Därför började vi på Tierra intressera oss för mono-material, alltså material som enbart innehåller ett sorts material eller fiber istället för en blandning. Det är enklare att återvinna ett plagg med enbart ett material, i kontrast till att ta isär många material och sedan återvinna dem separat.

"Det är enklare att återvinna ett plagg med enbart ett material"

Ett exempel där vi valt att använda mono-material är skalstället Flon med återvunnen polyester i yttertyget och polyestermembran. Vi har alltså valt tyg, tillbehör och trådar av ett och samma material: polyester. Dragkedjans löpare är däremot gjord i metall, men att urskilja metall från polyester är ganska enkelt. I vanliga fall innehåller ett skalplagg olika material vilket försvårar återvinningen. Flon har dessutom fluorkarbonfri impregnering.

Kom ihåg att ett plaggs livslängd är en av de viktigaste faktorerna för kläders miljöpåverkan, så innan det är dags för återvinning hoppas vi att ditt plagg har använts, vårdats, använts, reparerats, återbrukats och slutligen när inga andra alternativ kvarstår, kan det återvinnas.

"Väldigt få plagg återvinns idag"

Väldigt få plagg återvinns idag. Men det finns många initiativ och företag som jobbar med lösningar och processer för att utveckla mer effektiva sätt att återvinna textila fibrer från utslitna plagg. De plagg som vi på Tierra designar och utvecklar idag kommer att vara utslitna om ungefär tio år och det är svårt att säga hur processerna för textill återvinning ser ut då, men oavsett kommer produkter som använder så få olika material som möjligt vara lättare att återvinna.

Flon Rain Jacket W
Flon Rain Jacket M
Flon Rain Pant W
Flon Rain Pant M

Läs mer om Flon här.