Det här är vår filosofi

Det är vår skyldighet att göra så litet avtryck som möjligt på miljön

By ERIK BLOMBERG

Vi på Tierra älskar att vara utomhus, svettas utomhus, äta utomhus, sova utomhus och umgås utomhus, oavsett var i världen. Därför ser vi det som vår skyldighet att påverka miljön så lite som möjligt med det vi gör. En produkt påverkar miljön genom hela sin livscykel. Från produktion, under användandet och tills den slutar att användas.

Produktionen står för den största miljöpåverkan under en produkts livscykel. Det handlar så klart om hur mycket energi och kemikalier som krävs för att framställa material och att tillverka en produkt, men även om transporter mellan olika anläggningar och hur vi väljer att förpacka varorna. Vi kan påverka en produkts miljöpåverkan i detta steg genom vilka material vi använder och var och på vilken fabrik vi producerar produkten på. Genom att använda alternativa material, så som återvunnen polyester eller polyamid, förbrukas det mindre energi vid framställningen än om vi hade använt ny polyester eller polyamid. Bomull är ett naturmaterial och är inte en ändlig resurs vilket är positivt jämfört med polyester och polyamid. Problemet med bomull är att det går åt mycket vatten, bekämpningsmedel och kemikalier vid odlingen och förädlingen. Vi har valt att bara jobba med ekologisk bomull och att i vissa produkter ersätta bomull helt med TENCEL™ Lyocell. TENCEL™ Lyocell är en fiber som framställs ur cellulosa i en betydligt mycket renare, mindre energiintensiv och vattenkrävande process. Våren 2017 lanserade vi även nya produkter av hampa, som har stora miljöfördelar jämfört med bomull och många andra fördelaktiga egenskaper. Vi ställer även krav på våra leverantörer vad det gäller kemikalieanvändning, arbetsmiljö och djurhållning. Dessa krav styrs av vår kemikalieguide och vår Code of Conduct. Självklart ställer vi krav på att vårt dun inte är plockat från levande fåglar och ullen vi köper är mulesingfri.

"Produktionen står för den största miljöpåverkan under en produkts livscykel"

Produktionsländer per kvantitet

Transporter

Tierra har ca 60 % av sömnadstillverkningen och 100 % av försäljningen i Europa, vilket gör att en färdig jacka har färdats relativt kort när den når sin användare. Men vi jobbar även med långväga transporter. Tierra har sedan start 1983 jobbat med de främsta tygleverantörerna i världen. Vi köper tyg från Sverige, USA, Italien, Portugal, Japan, Kina och Taiwan. Dessa tyger måste fraktas till våra fabriker. Vårt mål är att alla långa frakter ska gå med båt vilket är den frakt som har minst miljöpåverkan och är den som är mest kostnadseffektiv. Under 2014 skedde ca 98,3 % av våra frakter från Asien med båt. Detta lyckades vi med genom god planering. Vårt mål är att inom fem år kunna leverera varor direkt till våra återförsäljare, utan att mellanlanda i vårt lager. Något som bidrar till färre transporter och lägre kostnader. Bra för dig, bra för fåglarna, bra för oss.

Användning

Oavsett vilka material vi väljer så gör vi aldrig avkall på kvalitet. Vi är extremt stolta över hur få reklamationer vi har och hur lång livslängd våra produkter har, då vi ser det som vår största miljöinsats. Vi följer några enkla regler när vi ritar och konstruerar ett plagg.

– Använd hellre beprövade lösningar än testa något nytt fräsigt som är otestat.
– Konstruera för materialutnyttjande, vilket ger litet spill som måste slängas.
– Konstruera för reparation. Det händer att tyg eller komponenter går sönder, då ska plagget gå att reparera.

Genom denna filosofi gör vi plagg som håller längre vilket gör att man inte behöver köpa en ny produkt lika ofta. Detta bidrar till minskad miljöpåverkan. En billig produkt har samma eller högre miljöpåverkan vid tillverkningen samt kortare livslängd. Dubbeldåligt! Du som användare kan också påverka. Genom att sköta om ditt plagg, hålla rent, laga, återimpregnera etc så förlänger du livslängden på plagget och du slipper köpa ett nytt. Genom att tvätta plagget i lägre temperatur eller bara tvätta den del som är smutsig och att vädra plagget i stället för maskintvätt minskar energiförbrukningen under plaggets livslängd. Gore Tex-plagg mår bra av lite värme efter tvätt för att återaktivera impregneringen. Men det räcker med en liten stund i torktumlaren och sedan hängtorka klart. Inga plagg mår bra av att alltid torkas i en torktumlare. Om ditt Tierra-plagg har gått sönder, låt Marina och Maria på vår reklamationsavdelning titta på det innan du slänger det. Vi kan byta dragkedjor, tejpa om sömmar, laga tyg och ge din jacka ett nytt liv. Om inte annat så duger den i sommarstugan några år till.

End of Life

Men när du till slut har tröttnat på ditt Tierra-plagg vill vi att du skänker den till välgörenhet eller någon som behöver den. Ofta finns det mycket funktionellt värde kvar i ett plagg även när det inte längre är det hetaste på torget i Åre. Men vi på Tierra vill gå längre än så, för en dag är livet som jacka över. När en produkts liv är över finns fyra alternativ.

1. Hamna på museum. Få produkter gör det, men det skulle vara en fjäder i Tierrahatten.
2. Destruktion. Mycket av det vi konsumerar i samhället hamnar till slut på brännbacken.
3. Återvinning. För att kunna återvinna en produkt måste den gå att plocka isär på så sätt att de olika materialen kan skiljas från varandra och återvinnas/upparbetas på rätt sätt.
4. Upcycling. Nirvana för en produkt är att efter ett liv som jacka kunna bli något annat som ägaren har nytta av en lång tid framöver utan att tag stegen via återvinningsstationen och massa adderad energi. Titta på vårt upcycle-program där vi har gjort produkter av tyg som var på väg till brännbacken.

Vi jobbar på att lyckas med eller bli bättre på alla fyra punkter. Vissa sätter vår kreativitet på prov mer, och gör att det är lika roligt varje dag att cykla till jobbet.

Erik Blomberg
Produktutvecklingschef Tierra