Freedom Engineered sedan 1983

Tierra är ett svenskt varumärke för outdoorkläder dedikerade till funktionalitet och miljömedvetenhet

By TIERRA

Den första helsvenska expeditionen till Mount Everest 1991, i kläder från Tierra

I över 30 år har vi vetat hur man konstruerar kläder som håller oss torra, varma och bekväma, för frihet att uppleva naturen oavsett väder.

Vår mission är att utveckla tekniska kläder för lång sikt, genom att hitta material och lösningar som är hållbara både för oss användare och planeten. Så att vi kan vara ute. Längre. För alltid.

Tierras historia

Tierra har sitt ursprung i Kinna, och grundades år 1983 av en man vid namn Anders, som såg möjligheterna för skalmaterial och friluftskläder. Men den händelse som verkligen formade Tierra till det varumärke vi är idag var den första helsvenska expeditionen till Mount Everest år 1991. Utan någon direkt erfarenhet av att tillverka kläder för höga bergsbestigningar fick Tierra uppdraget att utveckla kläder för expeditionen. Som tur är tog vi an utmaningen och resultatet blev mycket lyckat. Sedan dess har vi tillverkat kläder för oräkneliga expeditioner och äventyr; däribland Nordpolen med Ola Skinnarmo år 2000. Innovation, viljan att ständigt förbättras och ett mindset om att inget är omöjligt har därmed blivit en del av Tierras DNA.

Namnet Tierra

Första gången man hör namnet Tierra kanske man inte tänker på ett svenskt varumärke. Ordet ”tierra” betyder ”jord” på spanska, och beskriver oss bra trots att grundaren inte satte särskilt mycket tanke bakom sitt val. Anledningen till att Anders valde att kalla sitt nystartade företag för Tierra är fortfarande lite oklart. Han nämnde någon gång att ”det lät coolt och kändes som en bra match”. Tierra har en nära koppling till jorden genom att vi värnar om naturen, älskar att uppleva den, har ett starkt fokus på hållbara lösningar och ständigt försöker hitta nya material. Dessutom är vi ett litet team på sju personer; en varumärkeschef, produktutvecklingschef, designer, produktutvecklare, produktionschef, produktutvecklings- och produktionskoordinator och marknadschef. Ett jordnära team som inte är rädda för att dela några historier eller hemligheter.

 

 

Vår vän Chhiring Dorje Sherpa någonstans i Himalaya för många år sedan