Freedom Engineered sedan 1983

Tierra är ett svenskt varumärke för outdoorkläder dedikerade till funktionalitet och miljömedvetenhet

By TIERRA

Den första helsvenska expeditionen till Mount Everest 1991, i kläder från Tierra

I över 30 år har vi vetat hur man konstruerar kläder som håller oss torra, varma och bekväma, för frihet att uppleva naturen oavsett väder.

Vår mission är att utveckla tekniska kläder för lång sikt, genom att hitta material och lösningar som är hållbara både för oss användare och planeten. Så att vi kan vara ute. Längre. För alltid.

Tierras historia

Tierra har sitt ursprung i Kinna, och grundades år 1983 av en man vid namn Anders, som såg möjligheterna för skalmaterial och friluftskläder. Men den händelse som verkligen formade Tierra till det varumärke vi är idag var den första helsvenska expeditionen till Mount Everest år 1991. Utan någon direkt erfarenhet av att tillverka kläder för höga bergsbestigningar fick Tierra uppdraget att utveckla kläder för expeditionen. Som tur är tog vi an utmaningen och resultatet blev mycket lyckat. Sedan dess har vi tillverkat kläder för oräkneliga expeditioner och äventyr; däribland Nordpolen med Ola Skinnarmo år 2000. Innovation, viljan att ständigt förbättras och ett mindset om att inget är omöjligt har därmed blivit en del av Tierras DNA.

Namnet Tierra

Historien bakom varför Tierra heter just Tierra börjar i Sydamerika. Den massiva bergskedjan Anderna, som också är världens längsta bergskedja, beskrivs nämligen i vissa sammanhang med tre klimatzoner. Tierra Calienta med låg höjd och varmt klimat, Tierra Templada med måttlig hög höjd och något kallare klimat samt Tierra Fria med hög höjd och kallare temperaturer. Ur den här beskrivningen och starka kopplingen till bergen kom idén med namnet Tierra. Resten är som man brukar säga historia.

 

 

Vår vän Chhiring Dorje Sherpa någonstans i Himalaya för många år sedan